Suikers/koolhydraten


Koolhydraten; waarvan suikers dat zinnetje hebben we allemaal wel eens gelezen op een verpakking van een voedingsproduct. Maar wat houdt dat nu in? Suikers zijn koolhydraten maar andersom is dit niet zo; Niet alle koolhydraten zijn suikers.

Koolhydraten zijn een groep chemische verbindingen, variërend van simpele stoffen. Zo kennen we glucose en fructose. Deze kunnen gekoppeld worden aan elkaar waardoor er langere verbinden ontstaan. Aangezien er tientallen bouwstenen bestaan zijn er vele duizenden combinatie mogelijk. Vandaar de waarvan suikers zin. Deze suikers zijn niet perse slecht en te vermijden. We hebben ze ook nodig want ze geven je energie.

Daarnaast hebben we op bepaalde producten toegevoegde suikers staan, en met deze suikers passen we beter wel op. Ook de light en 0% vet producten bieden geen meerwaarde in onze voeding. Je kan het evengoed 0% energie noemen.

Ze zijn dusdanig bewerkt dat het alleen maar balast is voor je lichaam en helemaal niet voedzaam, misschien wel minder calorieën maar deze moeten ook verwerkt worden en je energie kosten ipv geven. Je voelt je minder actief (direct). En op langere termijn kan het je hormonen verstoren en je minder of zelfs helemaal niet meer kan afvallen. Daarbij zorgen magere en beperkte producten voor cravings? Logisch je lichaam schreeuwt om energie.

Een zondiging hier en daar kan uiteraard geen kwaad, en het is ook helemaal niet gemakkelijk om alles te gaan schrappen. Iedereen heeft wel eens een verjaardag of een etentje. Ok, geniet daarvan, we moeten hierin flexibel zijn anders moeten we ons opsluiten en dat gaat natuurlijk ook niet. Maar doe het met mate en herpak je direct na een "uitschuiver"

Tussen de "verplichte" etentjes en verjaardagen door sluipt er door de week soms/regelmatig ook een kleinigheidje naar binnen. Onbewust of niet deze kleinigheidjes doen je de das om. Meestal s'avonds komen deze cravings opzetten, moet je echt iets hebben bij de koffie

(zonder suiker) ;) ga dan niet voor iets zoet of gerafineerd, maar maak een yoghurt met pure chocolade en blauwe bessen of je kiest voor nog een ander alternatief. Bekijk dan zeker deze pagina eens.

https://www.w8controlbree.be/chips

Zoetstoffen

Zijn ook een prima alternatief als je je koffie of andere dranken niet lust zonder zoetigheid. Zoetstoffen bevatten weinig of geen calorieën bekende zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, cyclamaat en sucralose en vooral Stevia. Regelmatig duiken er berichten op dat deze kanker en tal van andere kwalen zouden veroorzaken. Maar daarvoor is nog geen enkel bewijs geleverd. Er bestaat wel een dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor deze zoetstoffen. In het kader van obesitas bestrijden en voor mensen die de suikerinname willen beperken zijn ze een perfect alternatief.

#Voeding #suiker

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle