Fitness wedstrijden: Eerste ervaring en is het het waard?

Zo m'n eerste bodybuild wedstrijd is achter de rug. Afgelopen Zondag deed ik mee met de beach classics in Bredene. Namelijk met de Men's physique klasse. Dit is een new face reeks waar enkel dus atleten die nog nooit een wedstrijd hadden gewonnen of een podium plaats hadden behaalt aan mogen meedoen. Het was een fijne eerste kennis making met deze discipline in de fitness wereld.


De weg was lang, zeker omdat door corona de wedstrijd met 3 maanden werd uitgesteld. De focus moest hoog blijven en doorzettingsvermogen moest verzin om het doel te behalen. Alles bij elkaar ben ik 7 maanden elke dag opgestaan met dit doel in mijn hoofd. Mentaal heb ik het niet altijd gemakkelijk gehad. In die 7 maanden en daarvoor was dit aspect niet optimaal. Ik had een doel nodig in lijn met waar ik voor wil gaan op professioneel vlak nl. het opbouwen van een succesvolle coaching carrière en onderneming. Omdat dit aspect van coaching nieuw voor me was heb ik hulp gezocht om richting deze wedstrijd te coachen en me bij te scholen. Het is een doel op zich om ook in de toekomst aan wedstrijd begeleiding te kunnen doen bij leden van W8control Bree. Als eerste had ik me aangemeld bij health designers in Maasmechelen waar Coach Marco Bruni me in de begin maanden onder handen heeft genomen. We zijn gestart met het opbouwen van meer spiermassa. Dit met een bulk die niet goed van start ging. Aangezien ik niet snel aankom en moeite had om het schema aan te houden en het zoeken was waar we beter konden doen. Coach bruni deed me inzien dat ik beter kon en moest doen. Heb de knop optijd kunnen omdraaien en toch massa bijgekregen op een 3tal maanden, vooral in m’n borst moest er wat bij. Samen met m’n schouders ben ik hier het meest fier op. Na de 3 maanden in bulk kwam natuurlijk de cut/vermageren.

Dit ging qua gewicht goed en ben in totaal 6kg verloren op 4 maanden tijd met zoveel mogelijk spierbehoud. Met de work-outs had ik het minste moeite, ben altijd wel fysiek aardig actief geweest en terwijl de trainingen van m’n coaches Marco en Jan er wel in hakte. Ben ik nooit met tegen goesting gaan trainen. Als je iets graag doet en ervoor wil werken met je doel voor ogen, kan je bereiken wat je wil bereiken door er vol in te geloven. Er zijn natuurlijk ups en downs geweest maar die horen er ook bij. Heb me hier over gezet door me te herinneren aan waar je wil zijn en waar je het voor doet. "If you feeling kind low, just remember where you want be, hold on for victory"


Dan op naar de laatste weken voor de wedstrijd. Deze laatste 2 tal weken zijn voor mij toch wel de zwaarste geweest, vooral op mentaal vlak. Je zit nu al wel even een serieus tekort qua voeding en de spanning richting wedstrijd loopt op. Plus het was allemaal nieuw voor me en zoeken naar handvaten om me zogoed mogelijk voor te bereiden. Zaken zoals KH laden, vocht inname verhogen tot 8 liter per dag, zout laden. Er komt heel wat bij kijken. Peak week is discipline op z'n eigen. Je ziet je lichaam zo veranderen, best wel fascinerend om te zien. De dag zelf: voorbereidingen waren gemaakt, eten aka pomp voeding (snickers, broodje kip met Bbq saus en andere koeken) en weerstands banden stonden gereed. We vertrokken om half 7 want het was een 2 tal uurtjes rijden. Omstreeks half 9 kon je je laten wegen en meten. 174,9 cm was mijn lengte. Dus net in de 2de reeks Men's Physique boven 23 jaar.

Zo ik en m'n coach waren geïnstalleerd in ons vierkant met tape afgeplakt op de vloer(Je weet: corona). We waren zo'n 4 uur van het I walk stage moment af, de stress was nog redelijk te doen. Ik had me voorgenomen dat dit mijn moment zou zijn, wat het resultaat ook mag zijn, ik heb hier hard voor gewerkt, dit pakt me niemand af. Eerste belangrijke moment van de dag, de tanning of te wel het bruin spuiten om je fysiek nog meer te benadrukken. Daisy nam de atleten op een professionele wijze onder handen met haar Tanning spuit. Nu opdrogen en nog wat rusten, benen omhoog zei de coach. De tijd verstreek en het moment waar ik 7 maanden naar heb uitgekeken is bijna daar.

1 uur nog, poses oefenen en oppompen van de spieren was nu aan de orde. Eten en trainen, het belangrijkste voor me in die 7 maanden in 1uur tijd. Ja ik moet zeggen dit was het top moment voor me in het hele traject. Heb me nog nooit zo goed in m'n vel gevoeld. En de fysiek was er stilaan helemaal aan het door komen. GEWELDIG! We blijven nu doorgaan me oppompen met oefening met weerstands band en pompen vooral. Zelfs tot net voor het opgaan. De spanning was er nu wel maar ik had het erger verwacht. En dan sta je daar ineens voor die trap naar het podium en wordt je naam afgeroepen. We zijn er, ik ben er, het moment. Hier heb je voor gewerkt en mag je laten zien wat het resultaat is. Genieten en dat doe je wel. In de Men's Physique klasse moet je enkel je vier zijden op een leuke manier brengen. Buiten een klein foutje bij de vierde draai, ging alles goed. Als ik na afloop de filmpjes bekijk, merk ik dat ik toch wat losser mag zijn in m'n beweging. Het is allemaal wat stijfjes. Kon ook wat aan de zenuwen liggen, die er op dat moment toch wel waren. Maar ben tevreden over hoe m'n routine verlopen is.

Nu is het wachten op het resultaat. Al was ik al zeer tevreden over men prestatie en zoals gezegd ik het resultaat minder belangrijk vond dan de ervaring. Na een half uurtje werden men "tegenstrevers" en ik terug op het het podium geroepen. Als 2de werd ik naar voor geroepen voor de ontvangst van de medaille en beker.En dan nu, ETEN! na maanden opletten, eindelijk de riem eraf. Leuk Italiaans restaurantje in de buurt op gezocht en een lekkere grote pizza naar binnen gewerkt. Heerlijk! ook de dagen hierna waren zonder een soort schema. Ik merk dat er geen maat opstaat, hoe gemakkelijker hoe beter. Dus 2 dagen werden een week vol cheats, ik had die 2 dagen in gepland als cheat, maar toen de coach zei niet trainen deze week werd het qua voeding dus ook nog losser. Wedstrijd gewicht was 68,2. 1 week dus na de show staat er 72,9 op de weeg. Het kan dus heel snel gaan, je lichaam is een soort spons en slaat alles op wat het binnen krijgt. Dit zal anders moeten volgende keer. Het is best na een wedstrijd toch een schema op te stellen en een aantal vrije eet momenten in te plannen. Zo hou je het onder controle en heb je een leidraad om je aan vast te houden. Je wil niet alles weg gooien wat je bereikt hebt. Dus vanaf volgende week is het weer op letten en terug full focus gaan. Waarschijnlijk ga ik eind Oktober het BK doen in Aarschot. Even nog overleggen met de coach hoe we het gaan aanpakken. Je kan dit wel op je eentje proberen te doen. Maar bedenk wel dat het zwaar gaat zijn. Iemand achter je hebben staan is toch wel handig. Een coach houdt je op moeilijke momenten er doorheen. Plus met iemand overleggen met meer kennis is altijd beter dan het zelf uit te zoeken en fouten maken.


Zo dit was even een intermezzo over mijn eerste ervaring in de bodybuilding sport. Voor mij een positieve. Wil jij ook een wedstrijd gaan meedoen? Dan zou ik zeggen doen. Zet wel eerst even een aantal zaken op een rijtje. Denk je vanzelf dat je mentaal sterk genoeg bent? Weet je dat je veel zult moeten laten schieten op sociaal vlak of toch op z'n minst anders hierin moet gaan handelen. De prep life is voor vele van je vrienden en kennissen een raar fenomeen. Kan je hiermee om? Is het financieel haalbaar? Kosten zullen er moeten gemaakt worden ,denk aan een eventuele coach, kledij (voor vrouwen iets meer als mannen), Tanning, inschrijving bij de bond en wedstrijd, voeding, supplementen. Als alles klopt en jij wil dit echt doen? Let's go then. Het is het waard! ;)


Bedankt om dit helemaal te lezen, hopelijk heb je ervan genoten en heb ik je een breder inzicht kunnen geven over de ervaring in een bodybuild wedstrijd. Als blijk van waardering krijg je 10% korting op je volgende bestelling in de webshop, vul de code "blogF" in bij checkout.


Wil je meer advies en een kijk op jouw voeding en trainingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Een dm op onze socials of je kan ons ook nog altijd mailen of bellen. TEL: 0498382604

email: Info@w8controlbree.be


Greetz Glenn ( W8control Bree)

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle